Cfd review

Meer winst in beleggen met contract for difference


Als je al een tijdje bezig bent met beleggen of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term “contract for differences” (ook wel CFD genoemd) vast al eens voorbij horen komen. Deze contracten zijn populair bij mensen die beleggen, vanwege het feit dat er grote winsten mee behaald kunnen worden. De risico’s zijn echter ook groot, absoluut als je gebruik gaat maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for difference betekenen en doen, waar je in handelt, hoe je CFD’s aangaat en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van voordelen, nadelen en verdere inhoud kun je beslissen in CFD te gaan handelen.


Wat zijn contract for differences?

Een CFD is een contract tussen twee partijen, de broker en de belegger over het koersverschil van een instrument. Daarbij kan het om allerlei vormen van beleggen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Je maakt een afspraak over een verschil in prijs en wacht tot de koers naar boven of naar beneden daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en hopelijk je winst incasseren. Helaas kan het ook andersom zijn en verdient je broker geld aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je nog meer investeren en winnen, want bij een hefboom 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze hoog dividend uitbetaald krijgen.


Veel voordelen

De handel in CFD is al vele jaren erg populair onder beleggers omdat er veel voordelen aan zitten. Voor de CFD werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op beursdalingen. Nu kan dat dankzij CFD’s wel en juist dat biedt een legio aan mogelijkheden. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten betaalt. Ook kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week beleggen in contracts for difference en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie weet wat hij doet kan aanzienlijke winsten boeken met de handel in contracten voor prijsverschil. Bij grote winsten speelt de hefboomfunctie een vooraanstaande rol.


Nadelen aan contract for difference

Veel voordelen dus, maar juist de nadelen aan CFD-handel laten duidelijk zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De uitwerking van een hefboom wordt niet altijd juist ingeschat en te rooskleurig ingezien. Hoewel je gigantische winsten kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak net zo groot. Al is het zo dat je maar een minimaal deel hoeft te betalen aan het begin, als je verliest moet je het complete verlies aan de broker terug kunnen betalen! Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en nooit zomaar in contracts for differences te gaan starten. De ervaring is dat veel beleggers te snel een CFD aangaan en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren.


Samenvatting

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om in te zetten op dalende cijfers op de beurs en via die weg winst te maken. Aan de hand van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na een periode. Via een hefboom is het mogelijk om heel veel winst te maken. Bij een hefboom waar 1 zich tot 50 verhoudt hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch pak je winsten goed mee. Stel dat je bijvoorbeeld voor 100 euro aan grondstof aankocht en tegen een winst van 10% verkocht, dan verdien jij 5 euro aan winst! Je legde maar 1 euro in. Een enorme winst van maar liefst 400%. Maar let wel: het werkt ook omgekeerd en kan een hefboom ook tot groot verlies leiden.